Odpowiedzi

2010-02-21T08:34:14+01:00
18-15=3
23-3=20

x- o ile procent podrozalay tramki
y- o ile procent podrozaly kalosze

15-100%
3-x

x=300/15= 20 %

20-100%
3-y
y=300/20=15%

x=20% o tyle podrozaly trampki
y=15% o tyle podrozalay kalosze
2010-02-21T08:36:13+01:00
Trampki= 18 ÷ 15 × 10% = 12 %
kalosze= 23 ÷ 20 × 10 % = 15 %
2010-02-21T09:46:33+01:00
15 zł tyle kosztowały trampki wczoraj
18zł tyle kosztują dzisiaj

15zł - 100%
18zł - x%
___________
x= 18zł*100%/15zł= 120%
120%- 100%= 20%
czyli trampki podrożały o 20%


kalosze podrożały o 3złi kosztują teraz 23zł, czyli przed tym jak podrożały kosztowały 20zł

20zł - 100%
23zł - x%

x=23zł*100%/20zł=115%
115%-100% = 15%
kalosze podrożały o 15%