1.Franek kupił zeszyty na kiermaszu,bo zauważył,że w sklepie są one o 15% droższe. Gdyby kupił je w sklepie,zapłaciłby 46zł.O ile złotych mniej zapłacił Franek,kupując zeszyty na kiermaszu?


2.Pan Robert planuje wyłożyć podłogę w jadalni płytkami o wymiarach 20cm x 25cm.Jedno opakowanie zawiera 20 takich płytek.Ile opakowań płytek należy kupić ,jeśli podłoga jadalni ma kształt prostokąta o wymiarach 4,5m x 5m?

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-21T10:47:51+01:00
46 zł - 100%
x - 15%

x= 15% * 46/ 100
x= 690/ 100
x= 6,9 zl
46 zl - 6,90 = 39,10 zł - zapłacił na kiermaszu

Odp. Zapłacił o 6,9zł mniej.

_________________________________________________

4,5m = 450cm
5m=500cm

450*500= 225000 cm² - powierzchnia podłogi
20*25=500 cm² - powierzchnia płytki

225000:500= 450 - potrzebna ilość płytek
450:20 = 22,5 (nie można kupić połowy opakowania,więc zaokrąglam)
22,5≈23

Odp.Należy kupić 23 opakowania.
2010-02-21T10:51:10+01:00
1. 46 x 15% = 46 x ¹⁵/₁₀₀ = ⁶⁹⁰/₁₀₀ = 6,9zł
Odp. Franek zapłacił o 6 zł 90 gr mniej.

P=4,5m x 5m = 22,5m²

2. 4,5m = 450cm
5m=500cm

450*500= 225000 cm² - powierzchnia podłogi
20*25=500 cm² - powierzchnia płytki

225000:500= 450 - potrzebna ilość płytek
450:20 = 22,5≈23

Odp. Należy kupić 23 opakowania.
2010-02-21T10:56:28+01:00
Odpowiedź do zadania 1

46-115%
x - 100%
________

115x=4600 /:115
x= 40

46-40=6

odp. Franek zaplacil o 6 złotych mniej.