Odpowiedzi

2010-02-21T11:21:31+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
A) -3x = 2x - 10
-3x - 2x = -10
-5x =-10
x = 2
b) 2x - 2 = 7 - x
2x + x = 7 +2
3x = 9
x = 3

c) 10 = 4 - 2x
10 - 4 = -2x
6 = -2x
x = -3

d) -(2x - 1) = 4
-2x+1=4
-2x=4-1
-2x = 3
x = - 3/2

e) 2(x + 1) = x
2x + 2 = x
2x - x = -2
x= -2

f) 2t - (3t + 1) = 6
2t -3t - 1 = 6
-t = 7
t = -7

g) -(4 + x) = 2(3-x)
-4 -x = 6 - 2x
-4 -6 = -2x + x
-10 = -x
x = 10

h) 3(y + 6) - y = 2(y + 9)
3y + 18 - y = 2y + 18
3y - y - 2y = 18 - 18
0=0

i) (x-7) - 2(3x + 5) = 3
x-7-6x-10=3
-5x=3+17
-5x=20
x=-4
86 4 86
W h) 0=0 oznacza, że każda (dowolnie wybrana) liczba jest rozwiązaniem tego równania.