Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-21T12:40:18+01:00
An = a1+(n-1)*r

a) 5,8,11,... x=38
an = 38
a1 = 5
r = 3
38 = 5+(n-1)*3
38 = 5+3n-3
3n = 38-5+3
3n = 36 |:3
n = 12
Jest dwunastym wyrazem tego ciągu.

b) -19 1/2, -19, - 18 1/2,... x=-11
an = -11
a1 = -19 1/2
r = 1/2
-11 = -19,5+(n-1)*0,5
-11 = -19,5+0,5n-0,5
0,5n = -11+19,5+0,5
0,5n = 9 |:0,5
n = 18
Jest osiemnastym wyrazem tego ciągu.

c) -3/4, -1/2, -1/4,... x=3
an = 3
a1 = -3/4
r = 1/4
3 = -3/4+(n-1)*1/4
3 = -3/4+1/4n-1/4
1/4n = 3+3/4+1/4
1/4n = 4 |:1/4
n = 16
Jest szesnastym wyrazem tego ciągu.

d) 27,24,21,... x=-3
an = -3
a1 = 27
r = -3
-3 = 27+(n-1)*(-3)
-3 = 27-3n+3
-3n = -3-27-3
-3n = -33 |:(-3)
n = 11
Jest jedenastym wyrazem tego ciągu.
1 1 1