Odpowiedzi

2010-02-21T15:10:39+01:00
Musisz na lewą strone nie wiadmome przerzucić ( w twoim przypadku x)
1.7x-13=8
7x=8+13
7x=21/7
x=3

2.3x-4=4x
3x-4x=4
-1x=4/(-1)
x=-4

3.3x+9=-3x+9
3x+3x=9-9
6x=0/6
x=0

4. -27x+1=2x+59
-27x-2x=59-1
-29x=58/(-29)
x=-2

5.45x-19=19x-45
45x-19x=-45+19
26x=-26/26
x=-1

6.82x-9=-18x+1
82x+18x=1+9
100x=10/100
x=1/10
2010-02-21T15:16:53+01:00
1.7x-13=8
7x=8+13
7x=21 /:7
x=3

2.3x-4=4x
3x-4x=4
-x=4 /*-1
x=-4

3.3x+9=-3x+9
3x+3x=9-9
6x=0 /:6
x=0

4. -27x+1=2x+59
-27x-2x=59-1
-29x=58 /:-29
x=-2

5.45x-19=19x-45
45x-19x=-45+19
26x=-26 /:26
x=-1

6.82x-9=-18x+1
82x+18x=1+9
100x=10 /:100
x=0,1

Najpierw trzeba x umieścić z jednej strony równania, a liczby z drugiej pamiętając o tym, że podczas przenoszenia na drugą strone równania zmieniamy znak liczby na przeciwny.
Następnie redukujemy wyrazy podobne, czyli dodajemy lub odejmujemy od siebie x i liczby.
Na koniec wyliczamy poprzez podzielenie lub pomnożenie dwóch stron równania przez tę samą liczbę, aby uzyskać wynik.
I to tyle.

=]]