Odpowiedzi

2010-02-21T15:16:44+01:00
Y+2x=11
2x-6y=4

y=11-2x
2x-6(11-2x)=4

2x-66+12x=4
14x=4+66
14x=70
x=70:14
x=5

y=11-2×5=11-10=1

odp. x=5
y=1
zad.2]
x-y+2=0
2½y-1½x=2 nie wiem, czy dobrze odczytałam twój zapis, jesli nie, pisz, zrobię jeszcze raz

x=y-2
2,5y-1,5x=2

2,5y-1,5(y-2)=2
2,5y-1,5y+3=2
y=2-3
y=-1
x=y-2=-1-2=-3
odp. x=-3
y=-1



2010-02-21T15:17:22+01:00
{y+2x=11
{2x-6y=4
y = 11 - 2x wstawiamy do drugiego równania
2x - 6(11 - 2x) = 4
2x - 66 + 12x = 4
14x = 4 + 66
14x = 70
x = 70/14 = 5
y + 2x = 11
y + 2 razy 5 = 11
y + 10 = 11
y = 11 - 10 = 1
odp
x = 5
y = 1
{x-y+2=0
{2 1\2y-1 1\2x=2
x = y - 2 wstawiamy do pierwszego
5y/2 - 3x/2 = 2
5y - 3x = 4
5y - 3(y - 2) = 4
5y - 3y + 6 = 4
2y = 4 - 6
2y = - 2
y = - 2/2 = - 1
x - y = -2
x + 1 = - 2
x = - 2 - 1 = - 3
odp
x = - 3
y = - 1


2010-02-21T15:27:16+01:00
{y+2x=11
{2x-6y=4
[2x+y=11
[2x-6y=4/:2
{2x+y=11
{x-3y=2
[2x+y=11
[x=2+3y
{2(2+3y)+y=11
{x=2+3y
[4+6y+y=11
[x=2+3y
{7y=11-4
{x=2+3y
[7y=7/:7
[x=2-3y
{y=1
{x=2+3*1=5
[y=1
[x=5
b
{x-y+2=0
{2 1\2y-1 1\2x=2
[x=y-2
[-1 1/2(y-2)+2 1/2y=2 1 1/2 to to samo 1,5
{x=y-2
{-1,5y+3+2,5y=2
[x=y-2
[y=-1
{x=-1-2
{y=-1
[x=-3
[y=-1