Zad 1
Pionowo do góry rzucono piłkę z prędkością 36 km na h. Oblicz jak wysoko wzniesie się piłka
zad 2
Oblicz ile energii (w kWh i J) zużyje żarówka o mocy 100W, pozostawiona przez 14 dni niepotrzebnego oświetlenia. Ile to będzie kosztować? Cenę 1 kWh odczytaj z rachunku za enegię elektryczną

1

Odpowiedzi

2010-02-21T16:32:26+01:00
1.
mv²/2=mgh /: m
v²=gh
h=v²/g
36km/h=10m/s
g=10m/s²
h=10²/10=10[m]

2.
1 kWh=0,42 zł
t=14*24h=336h=1209600s
P=100W
1 kWh=3600000J
W=P*t
W=100*1209600=120960000[J]
k-koszt
k=W/3600000
k=120960000/3600000=33,6[kWh]
33,6*0,42=14,112[zł]