Ryby cena za 100g
Pstrąg 12,50zł
Leszcz 7,60zł
Szczupak 9,80zł

Napoje cena za 100ml
Napój gazowany 2,20zł
Sok pomarańczowy 2,80zł
Woda 1,30zł

Dodatki
Frytki 3,50zł
Ziemniaki 2,80zł
Zestaw surówek 3,40zł

zad1
Janek zamówił 125 gramową porcję szczupaka 200ml soku pomarańczowego ziemniaki oraz zestaw surówek.Ile koszował jego obiad?

Zad2
W tym samym czasie do baru sosenka przyszła 15 osobowa wycieczka obcokrajowców.Zamówili 15 zestawów obiadowych składających się z 150gramowej porcji pstrągów,frytek oraz zestaw surówek.Właściciel baru postanowił udzielić im rabatu i zapłacili 370zł.Ile powinni zapłacić za obiad bez zniżki?Ile zaoszczędzili?


POMÓŻ PLIS !!!
MAM TO NA PONIEDZIAŁEK...

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-21T18:09:59+01:00
Zad1
12,50\4=3zł i 12gr cena 25 gr pstrąga
12,50+ 3.12=15.72tyle zapłacił za pstrąga
2,8*2=5.6 cena soku
15.72+5.60+2.80+3.40=27.52
odp jasio zapłacił 27.52 zł za obiad
zad2
12.50\2=6.25 cena 50gram pstrąga
18.25-150gram pstrąga
18.25+3.50+3.40*15=380.25 tyle zapłaciliby za obiad bez zniżki
380.25-370=10.25tyle dostali zniżki
odp zaobiad bez zniżki zapłaciliby 380.25. właściciel obniżył ceną obiadu o 10.25 złotego

4 3 4
2010-02-21T18:12:29+01:00
1. 1.25*9.80 = 12.25zł. - szczupak
12.25zł + 2.80zł*2+ 3.40zł = 21.25zł

odp. Jego obiad kosztował 21.25zł.

2. 1.5*12.5zł = 18.75zł - 1 pstrąg

15* (18.75zł + 3.5zł + 3.4zł) = 15*25.65zł = 384.75zł

384.75zł-370zł = 14.75zł

odp. Za obiad powinni zapłacić 384.75zł, zaoszczędzili 14.75zł.

Proszę ;))





1 1 1
2010-02-21T18:25:42+01:00
Odpowiedź w załączniku ;)
2 5 2