Odpowiedzi

  • KW27
  • Początkujący
2010-02-21T21:45:07+01:00
Po I obniżce: 100% - 30% = 70 %
Po II obniżce: 70 % x 0,8 = 56 %
100 % - 56 % = 44 %
Odp. Cenę towaru obnizono razem o 44 %
2010-02-21T21:47:32+01:00
X - pierwotna cena towaru 100%
I obniżka 30% = x * 30% = 0,3x
II obniżka 20% (x - 30%) = 0,2 *(x - 0,3x) = 0,2 * 0,7x = 0,14x
Suma obniżek: 0,3x + 0,14x = 0,44x = 44%
x - 0,3x - 0,14x = x - 0,44x = 0,56x

0,56x = 56% - obecna cena towaru
a zatem
x = 100% - 56% = 44% - o tyle obniżono cenę