1) usuń nawiasy i wykonaj redukcje wyrazów podobnych:
a) 4c-(3c+2)-10c
b) 9y-(8-3y)+16
c) -(-5c-8)+6-9c-c
d) 5(3z-7)-9(-8z-6)
e) 7x-3(5x+2)-6(7+2x)


2) wykonaj mnożenie i redukcje wyrazow podobnych
a)5a+4(a-1)
b)4(2b+1/2)-6b
c)3x-0,2(1-2x)


3) przekształc wyrazenie na sume i wykonaj redukcje wyrazów podobnych
a)6(2a-6b+3c)
b)3(5x-8z-2)
c)-8(7n+9p+t)
d)3(b-5a)-2(3b+a)
e)(3x-2y+9)×4
f)(4x-7y-7)(-2)
g)-2(3a+1)+(4a-5)
h)5(2x+3y)-(x-2y)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-21T19:51:25+01:00
1.
a) 4c-(3c+2)-10c = 4c-3c-2-10c=-9c-2
b) 9y-(8-3y)+16 = 9y-8+3y+16=12y+8
c) -(-5c-8)+6-9c-c = 5c+8+6-10c=14-5c
d) 5(3z-7)-9(-8z-6) = 15z-35+72z+54=87z+19
e) 7x-3(5x+2)-6(7+2x) = 7x-15x+6-42-12x=-20x-36
2.
a)5a+4(a-1) = 5a+4a-4=9a-4
b)4(2b+1/2)-6b = 8b+2-6b=2b+2
c)3x-0,2(1-2x) = 3x-0,2+0,4x=3,4x-0,2
3.
a)6(2a-6b+3c) = 12a-36b+18c
b)3(5x-8z-2) = 15x-24z-6
c)-8(7n+9p+t) = -56n-72p-8t
d)3(b-5a)-2(3b+a) = 3b-15a-6b-2a=-3b-17a
e)(3x-2y+9)×4 = 12x-8y+36
f)(4x-7y-7)(-2) = -8x+14y+14
g)-2(3a+1)+(4a-5) = -6a-2+4a-5=-2a-7
h)5(2x+3y)-(x-2y) = 10x+15y-x+2y=9x+17y
2010-02-21T19:54:14+01:00
1)
a) 4c-(3c+2)-10c= 4c-3c+2-10c= 4c-13c+2= -9c+2
b) 9y-(8-3y)+16= 9y-8+3y+16= 12y+8
c) -(-5c-8)+6-9c-c= 5c+8+6-9c-c= 14-5c
d) 5(3z-7)-9(-8z-6)= 15z-35+72z+54= 87z+19
e) 7x-3(5x+2)-6(7+2x)= 7x-15x-6-42-12x= -20x-48

2)
a) 5a+4(a-1)=5a+4a-4= 9a-4
b) 4(2b+1/2)-6b= 8b+2-6b= 14b+2
c) 3x-0,2(1-2x)= 3x-0,2+0,4= 3x+0,2

3)
a)6(2a-6b+3c) = 12a-36b+18c
b)3(5x-8z-2) = 15x-24z-6
c)-8(7n+9p+t) = -56n-72p-8t
d)3(b-5a)-2(3b+a) = 3b-15a-6b-2a=-3b-17a
e)(3x-2y+9)×4 = 12x-8y+36
f)(4x-7y-7)(-2) = -8x+14y+14
g)-2(3a+1)+(4a-5) = -6a-2+4a-5=-2a-7
h)5(2x+3y)-(x-2y) = 10x+15y-x+2y=9x+17y