Zad. 7 Działka ma kształt prostokąta, którego szerokość wynosi 24 m, a długość jest 2 razy większa. Na kwiaty i warzywa przeznaczono 4/5 powierzchni działki, a pozostałą część na pasiekę. Ile metrów kwadratowych działki przeznaczono na pasiekę?


Zad. 11
Na planie w skali 1:2000 działka ma 1,5 cm szerokości i 2,5 cm długości. Oblicz, ile siatki należy zakupić, aby ogrodzić całą działkę.

3

Odpowiedzi

2010-02-21T19:53:02+01:00
Zad 7. P= 24m * (24*2)
P= 24m * 48m
P= 1152 m2
4/5 z 1152 =
= 4*1152:5= 921,6 m2
921,6 m2 - kwiaty & warzywa

1152 - 92,6 m2 = 1059,4 m2

1059, 4m2 = pasieka


3 1 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-21T19:55:05+01:00
Zad.7

24m x 48m = 1152m²
⅕= 1152 ÷ 5 = 230m²
Odp: Na pasieke przeznaczono 230m²

zad.11
1cm=20m
szer. dzialki - 1,5 x 20m = 30m
dl. dzialki - 2,5 x 20m = 50m
Obw: 30m x 2 + 50m x 2 = 160m
Odz: Na ogrodzenie dzialki potrzeba 160m siatki
4 4 4
2010-02-21T19:58:59+01:00
Zad. 7 Działka ma kształt prostokąta, którego szerokość wynosi 24 m, a długość jest 2 razy większa. Na kwiaty i warzywa przeznaczono 4/5 powierzchni działki, a pozostałą część na pasiekę. Ile metrów kwadratowych działki przeznaczono na pasiekę?

a= 24m
b=2a=2*24m=48m

P=a*b=24m*48m=1152 m^2
skoro 4/5 z całej działki przeznaczono na kwiaty i warzywa, to 1-(4/5)=(5/5)-(4/5)=1/5 przeznaczono na pasiekę

(1/5) z 1152 m^2 to (1/5)*1152 m^2=1152/5 m^2=230,4 m^2

Zad. 11
Na planie w skali 1:2000 działka ma 1,5 cm szerokości i 2,5 cm długości. Oblicz, ile siatki należy zakupić, aby ogrodzić całą działkę.

skala 1:2000 oznacza, że 1 cm na mapie to 2000 cm w terenie, czyli 20 metrów

obwód na planie wynosi (1,5cm+2,5cm)*2=4cm*2=8cm
8cm=1cm*8
w rzeczywistości (w miejsce 1 cm wstawiamy 20m):
20m*8=16m
2 3 2