Witam! otóż mój problem polega na tym, że muszę obliczyć monotoniczność ciągu. W ostatecznej fazie otrzymałem an₋₁ - an = (n²+n-4)-(n₂-n-6). głupio zabrzmi, ale nie mam pojęcia jak to odjąć. Tak, jak odejmuje się wielomiany (pisemnie) czy po prostu zlikwidować nawias? wyniki wychodzą zupełnie różne dla obu sposobów (pierwszy 2n²-10 a drugi -10) :( POMOCY!

1

Odpowiedzi

2010-02-21T20:29:03+01:00
An₋₁ - an = (n²+n-4)-(n²-n-6)=n²+n-4-n²+n+6=2n+2
wiemy że n>0 czyli wyrażenie 2n+2 też jest >0 czyli dany ciąg jest rosnący