Diagramy przedstawiają skład procentowy czekolady, krówek i irysów
Czekolada:
51%-Cukier
2%-pozostałe składniki
15%-woda
32-tłuszcz



krówki- 66%-cukier
8%- pozostałe składniki
16% - woda
10% - tłuszcz


irysy:
62%- cukier
7%- pozostałe składniki
8% tłuszcz
23%-woda

a) Ile cukru zawiera tabliczka czekolady która wazy 10 dag
b) ile tłuszczu jest w 15 dag krówek ??
c) Ala zjadła tabliczke czekolady 10dag krówek i 10 dag irysów . karol Spałaszował (Zjadł:)) pół czekolady 15 dag krówek i 20 dag irysów . Które z dzieci Zjadło wiecej cukru?? Poprosze Z Wszystkimi Obliczeniamy , Z Góry Dziekuje :)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-21T21:04:55+01:00
A) 51% * 10dag = 0,51*10=5,1dag - ilosc cukru w tabliczce czekolady
b) 10% * 15dag = 0,1*15=1,5dag - ilość tłuszczu w 15 dag krówek
c) Ala: 5,1 + 66%*10 + 62%*10 = 5,1+6,6+6,2=17,9dag - cukier zjedzony przez Alę
Karol: 5,1:2+66%*15+62%*20=2,55+9,9+12,4=24,85dag - cukier zjedzony przez Karol

Odp. Więcej cukru zjadło Karol.
15 4 15
2010-02-21T21:06:43+01:00
A) Ile cukru zawiera tabliczka czekolady która wazy 10 dag
-5.1cukru
b) ile tłuszczu jest w 15 dag krówek ??
9.9tłuszczu
c) Ala zjadła tabliczke czekolady 10dag krówek i 10 dag irysów . karol Spałaszował (Zjadł:)) pół czekolady 15 dag krówek i 20 dag irysów . Które z dzieci Zjadło wiecej cukru??
Ala
czekolada-5.1cukru

irysy-6.2
KAROL

1 1 1
2010-02-21T21:08:11+01:00
Nie wiem czy dobrze to jest zrobione ale...(miałam to dawno)
a) 5,1 %
b) 15*10 setnych (na dole sto, na górze 15*10) = 1,5 %
c) A: 51+6,2+6,6= 63,8
K: 51:2=25,5 25,5+9,9+12,4= 47,8

63,8 > 47,8
ODP. Ala zjadła więcej cukru.

Jeszcze raz mówię że nie wiem czy to jest dobrze.
4 4 4