Tata zbierał grzyby przez 2 godziny.W ciągu pierwszej godziny zebrał 39 grzybów.Ile grzybów zebrał w ciągu drugiej godziny,jeżeli wiadomo,że mama wszystkie grzyby zebrane przez tatę oczyściła w ciągu 40 minut, oczyszczając po 7 grzybów w ciągu każdych 5 minut?

3

Odpowiedzi

2010-02-21T20:56:28+01:00
40:5=8
8*7=56
56 - wszystkie grzyby

56-39=17
W ciągu drugiej godziny tata zebrał 17 grzybów.
1 1 1
2010-02-21T20:56:58+01:00
40/5=8
7*8=56
56-39=17
odp.: 17 grzybów
2010-02-21T21:09:19+01:00
7grzybów-------5min
xgrzybów-------40 min

x= 40*7 280
----- = ---- = 56 grzybow wszystkich
5 5


56-39=17 grzybow w ciagy 2godziny
1 1 1