Odpowiedzi

2010-02-21T21:30:12+01:00
A) 2(x+3)=10
2x+6=10
x=2
b) 3(x-1)+2=8
x= minus siedem trzecich
c) 2(13-x)-9=1
x=8
d) 3(1-x)+2= -7
x=4
e)3(x+3)=2(x+4)+x+1
0x=0
f) 4(3x+2)+5(2x+3)= -(2x+13)
x= trzydzieści pięć dwudziestych czwartych
g)4(x-2)- 2(x-4)= 5(x+1)-3x
0x = 5
h) 2(x-4) = 2(2x - 1) +6(x+1)
x = minus siedem osmych
3 2 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-21T21:33:27+01:00
A)
2(x+3)=10
2x+6=10
2x=10-6
2x=4 |:2
x=2

b)
3(x-1)+2=8
3x-3+2=8
3x-1=8
3x=8+1
3x=9 |:3
x=3

c)
2(13-x)-9=1
26-2x-9=1
17-2x=1
-2x=1-17
-2x=-16 |:(-2)
x=8

d)
3(1-x)+2=-7
3-3x+2=-7
-3x+5=-7
-3x=-7-5
-3x=-12 |:(-3)
x=4

e)
3(x+3)=2(x+4)+x+1
3x+9=2x+8+x+1
3x+9=3x+9 -> równanie tożsamościowe, ma nieskończenie wiele rozwiązań

f)
4(3x+2)+5(2x+3)=-(2x+13)
12x+8+10x+15=-2x-13
22x+23=-2x-13
22x+2x=-13-23
24x=-36 |:24
x=-1,5

g)
4(x-2)-2(x-4)=5(x+1)-3x
4x-8-2x+8=5x+5-3x
2x=2x+5 -> sprzeczność, równanie nie ma rozwiązania

h)
2(x-4)=2(2x-1)+6(x+1)
2x-8=4x-2+6x+6
2x-8=10x+4
2x-10x=4+8
-8x=12 |:(-8)
x=-1,5
5 4 5
2010-02-21T21:41:55+01:00
A) 2x +6 = 10
2x=10-6
2x=4 | /2
x =2

b) 3x-3+2=8
3x=8+3-2
3x=9 | /3
x=3

c)26-2x-9=1
26-9-1=2x
16=2x | / 2
8=x

d) 3-3x+2= -7
3+2+7=3x
12=3x | /3
4=x

e)3x+9=2x+8+x+1
3x-2-x=8+1-9
0x

f) 12x+8+10x+15=-2x+13
12x+10x+2x=-8-15+13
24x=-10 | /24
x= /24/10

g)4x-8-2x-8=5x+5-3x
4x-2x-5x=8+8+5
-3x=21 |
(-3)
x=-7

h) 2x-8=4x-2+6x+6
2x-4x-6x=8+6=2
-8x=16 | /-8
x=-2
7 2 7