Boshh... matma .!
Łatwe zadanie .!

Załóżmy, że litr benzyny kosztuje około 4,15 zł. Ile będzie musiał zaplacić kierowca za zatankowanie 50- litrowego baku paliwa, jeżeli cena jednego litra benzyny zostanie podwyższona o 3 grosze? Jaką odległość będzie mógł przejechać bez zatankowania, jeżeli jego samochód zużywa 7 litrów na 100km?

Ważne .! Piss...

3

Odpowiedzi

  • Zoom
  • Początkujący
2009-10-15T19:04:25+02:00
1l-4,15 cena przed podwyżką
cena po podwyżce - 4,15+0,03=4,18

50zł*4,18=209zł - tyle zapłaci za 50 l paliwa

50l - x km
7l - 100 km

7*x=50*100
7x=5000
x≈714 km

odp. Bez zatankowanie przejedzie ok. 714 km.
3 5 3
2009-10-15T19:10:13+02:00
4,18x50=204 zł
Odp.Kierowca zapłaci 204 zł

7 litrów->100km
1 litr->14,2857 km
wyjaśnienie; 100km:7
50litrów->714,285km
wyjaśnienie;14,2857x50
Odp.KIerowca przejedzie bez zatankowania 714 km i 285 metrów.
1 5 1
2009-10-15T19:14:49+02:00
4,15zł-litr benzyny
4,15zł+3gr=4,18zł
4,18zł*50l=209zł

Odp.Kierowca za 50l benzyny zapłaci 209zł.

A drugiego nie wiem.;]