Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T10:49:48+01:00
3^(n+2) -2 ^ (n+2) +3 ^n -2^n= 3^n( 9+1) -2^n(4+1)= 10* (3^n) - 5*(2^n)=

10*(3^n)-10(2^(n-1))= 10*( (3^n)-(2^(n-1)))

Jeżeli 0 zaliczamy do liczb naturalnych to liczba ta nie jest wielokrotnością liczby 10 dla każdej liczby naturalnej

10*(3^0 -2^(-1))= 10-5=5 jak widzimy 5 nie jest wielokrotnością 10


Jeżeli 0 nie zaliczamy do liczb naturalnych to liczba ta jest wielokrotnością liczby 10 dla każdej liczby naturalnej

przykład
dla 1

10* ( 3-1)=10*2

dla 2

10*(9-2)=7*10
1 5 1