Samochód Marcina zużywa 6,5 litrów paliwa na 100km. Jeden litr paliwa kosztuje 4,80zł. Marcin zamierza pojechać samochodem z domu do stadniny oddalonej o 40km. Oblicz ile będzie kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny i z powrotem.

2

Odpowiedzi

2010-02-22T12:50:58+01:00
6,5 - 100
x - 80

x= (6,5*80)/100
x=5,2

5,2*4,80=24,96zł
paliwo będzie kosztowało 24,96 zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T12:52:19+01:00
40km-tyle ma w 1 strone
40km*2=80km-tyle ma w 2 strony

6,5[l]---100[km]
x--------80[km]

100x=6,5*80=520 /:100
x=5,2[l]-tyle spali litrow


1[l]-----4,8[zl]
5,2[l]---x

x=4,8*5,2=24,96[zl]

Marcin zaplaci za paliwo 24,96zl ;))
1 5 1