Odpowiedzi

2010-02-22T14:10:52+01:00
X- ilość zł Adama
x+x+13+x-25=147
3x=147-13+25
x=53
Odp. Adam ma 53 zł, Zosia 66 zł, a Tomek ma 28 zł.
1 5 1
2010-02-22T14:13:02+01:00
Z - Zosia
a - Adam
t - Tomek

z + a + t = 147
z = a + 13
t = a - 25

podstawiamy:

a + 13 + a + a -25 = 147
3a - 12 = 147
3a = 159
a = 53 zł (Adam)

Zosia = Adam + 13 zł
53+13 = 66 zł

Tomek = Adam - 25
53-25 = 28 zł

Sprawdzenie
Adam + Zosia + Tomek
53+66+28 = 147
2010-02-22T18:16:10+01:00
Zadanie

M- ilość zł Adama
M+M+13+M-25=147
3M=147 zł -13 zł + 25 zł
M=53 zł
Odp. Adam ma 53 złoty , Zosia 66 złoty i Tomek ma 28 złoty .