A) (-5)×(-6)×(-137)= b) 88÷(-11)×3×4÷(-12)=
(-515)÷(-5)×(-3)= 95÷((-2)×(-1)+3)=
208÷(-13)÷(-4)= 616÷(-56)+21÷(-3)=
(35×(-36)÷(-4)= 17×(-2)-(-3)×(-4)=
(-1)×((-1)×(-1))×(-1)= (58)÷(58)-(58+(-58)=
Muszę Obliczyc wyniki i zrobic pisemnie je tak pani muwiła a ja tego nie rozumiem !!!

1

Odpowiedzi

2010-02-22T14:37:28+01:00
- i + w mnożeniu dają -
tak samo z dzieleniem

plus ważna jest kolejność działań
w pierwszej kolejności robi się to co w nawiasach, mnożenie i dzielenie, na końcu dodawanie i odejmowanie.
to czy najpierw zrobisz mnożenie czy dzielenie nie ma znaczenia, robisz jak łatwiej
mnożenie oznaczam przez *


a) (-5)×(-6)×(-137)= 30 * (-137) = -4110

b) 88÷(-11)×3×4÷(-12)= (-8) * 12 : (-12) = (-8) * (-1) = 8

(-515)÷(-5)×(-3)= 103 * (-3) = -309

95÷((-2)×(-1)+3)= najpierw nawias, a w nim najpierw mnożenie = 95 : (2+3) = 95:5=19

208÷(-13)÷(-4)= (-16) : (-4) = 4


616÷(-56)+21÷(-3)= (-11) + (-7) = dodawanie dwóch ujemnych powiększa wynik ujemny = -18

(35×(-36)÷(-4)= najpierw dzielę, bo mniejszy wynik wyjdzie, i jest łatwiej = 35 * 9 = 315


17×(-2)-(-3)×(-4)= (-34) - 12 = -46

(-1)×((-1)×(-1))×(-1)= najpierw nawias wewnętrzny = (-1) * 1 * (-1) = dwa minusy i jeden plus czyli ogólnie wyjdzie na minusie = -1

(58)÷(58)-(58+(-58)= zabrakło jednego nawiasu, wstawię go na koniec, bo nie wiem gdzie miał być, sprawdz to, będzie zatem:
(58)÷(58)-(58+(-58))= 1 - 0 = 1