Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T15:17:40+01:00
A)P=7²√3 / 4 = 49√3/4 = 12,25√3
b) P = 10² √3/4 = 25√3
c) P =(¾)² √3 / 4= 9/16 √3 / 4= 9/4√3 = 2,5√3
d) P = (2√3)² √3 /4 = 12√3 / 4 = 3√3
3) P = (3√5)² √3 / 4 = 45√3 / 4 = 11,25√3
2010-02-22T15:22:17+01:00
P trójkąta równobocznego= a²√3/4
więc
a) a=7 a²=49
(49√3)/4=12¼√3 (bo pomnożyliśmy przez 1/4 żeby pozbyć się mianownika)

b) a=10 a²=100
(100√3)/4= 25√3

c) a=¾ a²=9/16
(9/16√3)/4= (9/16√3)/4= 0,14√3

d) a=2√3 a²=4*3= 12
(12√3)/4= 3√3

e) a=3√5 a²=9*5=45
(45√3)/4= 11¼√3
2010-02-22T15:42:00+01:00
A)
z twierdzenia Pitagorasa; [2]= dwa do kwadratu
a2+b2=c2
h2+3,5 [2]=7 [2]
h2+10,5=49
49-10,5=h2
h=38,5 pod pierwiastkiem

P=a*h /2
P=7*38,5 pod pierwiastkiem /2

b)
z twierdzenia Pitagorasa; [2]= dwa do kwadratu
a2+b2=c2
h2+5 [2]=10 [2]
h2+25=100
100-25=h2
h=75 pod pierwiastkiem

P=a*h /2
P=10*75 pod pierwiastkiem /2