1. Właściciel sklepiku z owocami i warzywami zakupił 120 kg truskawek po 2 zł za kilogram. 40% tej ilości sprzedał z 30-procentowym zyskiem, a resztę z 20-procentowym zyskiem. Ile zysku przyniosła właścicielowi sklepiku ta transakcja?

2. Rower kosztuje 1500 zł, a jeśli chcemy kupić go na kredyt, to należy doliczyć 4% ceny. Ile będzie wynosiła każda z pięciu równych rat?

Jeśli nie wiesz - nie pisz!
Jeśli nie wiesz jednego zadania - to pisz drugie!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T15:55:49+01:00
ZADANIE.1
120kg × 2zł=240zł tyle zapłacił za truskawki
120kg×40%=48kg tyle kg truskawek sprzedał z 30% zyskiem
48kg×2zł=96zł
96zł+30%=124,80zł
120kg-48kg=72kg tyle kg truskawek sprzedał z 20% zyskiem
72kg×2zł=144zł
144zł+20%=172,80zł

124,80zł+172,80zł=297,60zł tyle pieniędzy miał właściciel po sprzedaży truskawek


297,60zł-240zł=57,60 a tyle zarobił

ZADANIE,2
1500ZŁ cena roweru
1500zł×4%=60zł jest to 4% ceny roweru
1500zł+60zł=1560zł
1560zł÷5=312zł kwota każdej raty