1. Właściciel sklepiku z owocami i warzywami zakupił 120 kg truskawek po 2 zł za kilogram. 40% tej ilości sprzedał z 30-procentowym zyskiem, a resztę z 20-procentowym zyskiem. Ile zysku przyniosła właścicielowi sklepiku ta transakcja?

2. Rower kosztuje 1500 zł, a jeśli chcemy kupić go na kredyt, to należy doliczyć 4% ceny. Ile będzie wynosiła każda z pięciu równych rat?

Jeśli nie wiesz - nie pisz!
Jeśli nie wiesz jednego zadania - to pisz drugie!

Prosze o pomoc!!!!

2

Odpowiedzi

2010-02-22T15:43:04+01:00
2.
1500 - 100
x - 4
x = 4*1500 :100
x= 60 . <-- todoliczamy

1560 : 5 (rat) = 312
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T15:52:31+01:00
Zad 1
120kg*2=240
120*0,4=48kg
48kg*2zł=96zł za taka cene kupił je
96*0.3=28.8 30%zysk
reszta
120-48=72kg
72*2=144zapłacił
144*0.2=28.8zysk
28.8+28.80=57.6zł zysk
zad 2
1500*0.04=60zł
1560:5=312zł rata bedzie po 312zł