Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T16:17:02+01:00
Rozłożona drabina ma 2 trójkąty prostokątne.
Przyprostokątna(wysokość drabiny) - 2m
przeciw prostokątna(schody drabiny) - 2,5m
2 przyprostokątna - x
twierdzenie pitagorasa a2+b2=c2, czyli c2-b2=a2
2,5kwadrat-2kwadrat=xkwadrat
6,25 - 4 = xkwadrat
xkwadrat = 2,25 //pierwiastkujemy obustronnie
x = 1,5
wymiary jednego trójkąta prostokątnego tworzącego rozłożoną drabinę - 2,5x2x1,5[m], gdzie 1,5m to podstawa, czyli razy 2
1,5m*2=3m
Nogi muszą być ustawione szeroko na trzy metry.

1 5 1