Wybierz prawidłową odpowiedź:
1.Cztery prostopadłościenne foremki do pieczenia mają taką samą wysokość. Najwięcej ciasta chlebowego zmieści się do foremki, której podstawa ma wymiary:(obliczenia)
A.25 cm x 20 cm B.20 cm x 30 cm C. 15 cm x 30 cm D.25 cm x 25 cm
2. Uczniowie kupili na biwak 3 jednakowe bochenki chleba. Zapłacili za nie razem 4, 05 zł. Po namyślę postanowili dokupić jeszcze dwa takie same bochenki. Ile jeszcze będą musieli dopłacić?(obliczenia)
A. 1,35 zł B. 2,70 zł C. 6,75 zł D. 8, 10 zł

3

Odpowiedzi

2010-02-22T16:28:34+01:00
1
25x25= 625
czyli najwiecej, czyli D
2
4,05:3= 1,35
1,35x2=2,7
odpowiedz B
2010-02-22T16:31:14+01:00
1.A)
500cm2*x
B)
600cm2*x
C)
450cm2*x
D)
625cm2*x


Odp: Najwięcej ciasta zmieści się do foremki D.

2.
4,05zł:3=1,35zł-cena jednego bochenka
2*1,35zł=2,70zł

Odp: Prawidłowa odpowiedź to odpowiedź B.



DASZ NAJ??
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T16:33:46+01:00
1.
a)25cm x 20cm = 500cm
b)20cm x 30cm = 600cm
c)15cm x 30cm = 450cm
d)25cm x 25cm = 625cm - poprawna odpowiedź
Najwięcej ciasta chlebowego zmieści się do foremki d.


2.
4.05:3 = 1.35 jeden bochenek
2 x 1.35 = 2.70 - poprawna odpowiedź
Muszą dopłacić jeszcze 2.70zł,