Odpowiedzi

2010-02-22T16:58:26+01:00
1/5 z 542=
1/3 z 542=
542-84=

wyniki dodajesz odejmujesz od 542 i juz masz trase piesza
;p
2010-02-22T17:04:43+01:00
542km x 0,4 = 216,8 km - przebyl pociągiem
542km x ⅓ ≈ 180,6 km - przeplynąl statkiem
542km - (216,8km + 180,6km) = 542km - 397,4km = 144,6km
144,6km - 84km = 60,6km- przbyl pieszo (okolo)
2010-02-22T17:06:14+01:00
542*2/5=216,8-jechał pociągiem
542*1/3=180 2/3-płynął statkiem
84-jechał autobusem
216 4/5+180 2/3+84=480 22/15=481 7/15
542-481 7/15=60 8/15
odp. Pieszo przebył 60 8/15 km.
Ps.
/-kreska ułamkowa