Odpowiedzi

2009-10-15T20:28:24+02:00
  • Użytkownik Zadane
2009-10-15T20:30:08+02:00
Prawidłową odpowiedzią będzie ta dla której po wstawieniu tych liczb dostaniemy zero
a)(x-3)(x+7)=0
x=-3 lub x=7
(-3-3)(7+7)=0
-6*14=0
-84=0
nieprawda zatem błędna

b)(x+3)(x-7)=0
x=-3 lub x=7
(-3+3)(7-7)=0
0*0=0
0=0
prawda zatem jest to rozwiązanie

c)(x-3)(x-7)=0
x=-3 lub x=7
(-3-3)(7-7)=0
-6*0=0
0=0
prawda ale tutaj jednym z rozwiązań nie może być -3 więc ta odpowiedź odpada

d)(x+3)(x+7)=0
x=-3 lub x=7
(-3+3)(7+7)=0
0*14=0
0=0
prawda ale tutaj jednym z rozwiązań nie może być 7 więc ta odpowiedź odpada

Prawidłowa odpowiedź B :)
3 5 3