Romek przygotowując sie do klasowki zaplanowal ze rozwiąze 28 zadan.
w czwartek rozwiązal ich kilka, w piątek dwa razy wiecej niz w czwartek, a w sobote dwa razy wiecej niz w piątek . ile zadan rozwiązal w poszczegolne dni
prosze o pilną odp...pzd...xDD

3

Odpowiedzi

2010-02-22T17:13:19+01:00
X=ilość zadań rozwiązanych w czwartek
2x= ilość zad. rozw. w piątek
2×2x=4x= ilość zad. rozw. w sobotę

x+2x+4x=28
7x=28
x=28:7
x=4

czwartek:4 zadania
piątek:2×4=8 zadań
sobota:4×4=16 zadań
spr. 4+8+16=28
2010-02-22T17:14:17+01:00
X=zadań rozwiązanych w czwartek
2x= zad. rozw. w piątek
2×2x=4x= ilość zad. rozw. w sobotę

x+2x+4x=28
7x=28
x=28:7
x=4

czwartek 4 zadania
piątek 2×4=8 zadań
sobota 4x4=16 zadań
spr. 4+8+16=28 x=ilość zadań rozwiązanych w czwartek
2x= ilość zad. rozw. w piątek
2×2x=4x= ilość zad. rozw. w sobotę
Odp : w piątek rozwiązał 8 zadan w sobote 16 a w czwartek 4 zadania ;))

2010-02-22T17:15:27+01:00
Czwartek - x = 4 zadań
piątek - 2x = 8 zadań
sobota - 4x = 16 zadań


x + 2x + 4x = 28
7x = 28 / 7
x = 4

odp: W czwartek rozwiązał 4 , w piątek 8 a w sobotę 16 zadań.