1.
Załóżmy, że samochód ciężarowy(50km/h) , Zając(8 m/s) i gondola(100 m/min) poruszają się ze stałymi prędkościami (podanymi obok nazw).Oblicz, jaką odległość pokonuje:
a) Samochód ciężarowy w czasie:1h, 3h, 30 minut, 1 i jedna druga godziny,
B)Zając w czasie: 2s, 5s, 1 minuty, 3,5 minuty
C)Gondola w czasie: 7 minut, 20 minut, jedna druga minuty, jedna druga godziny

2.
Który pojazd przebyłby dłuższą drogę:Samochód ciężarowy jadący z prędkością 70 km/h przez 4 godziny, czy samochód osobowy, jadący z prędkością 90km/h przez 3 godziny.

3.
Prędkość światła wynosi około 300 000 km/s. Mrugnięcie okiem trwa średnio jedną czwartą sekundy.Jaką drogę przebędzie w tym czasie światło?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T17:20:33+01:00
1.
a)1h 50km
3h 30 minut 175km
1,5h 75km
b)2s 16m
5s 40m
1min 480m
3,5min 1680
c)
7min 700m
20min 2km
0,5 min 50m
0.5h 3km
2.
70×4=280(km)-odległość przebyta przez ciężarówke
90×3=270(km)-odległość przebyta przez samochód
Ciężarówka przebyła by wiekszą drogę.
3.
300 000÷4=75 000(km)

Licze na najlepszą odp
2010-02-22T17:23:44+01:00
1)

a)1h---50km 3h---3 x 50km=150km 1,5h---1,5 x 50km=75km
0,5h---50km x 0,5=25km

b)2s---8m x 2=16m 5s---8m x 5=40m 1min.---8m x 60=480m
3,5min.---220 x 8m=1760m

c)7min.---7 x 100m=700m 20min.---20 x 100m=2000m
0,5min.---0,5 x 100m=50m 30min.---30 x 100m=3000m


2) samochód osobowy---90km x 3=270km
samochód ciężarowy---70km x 4=280km

odp: Samochód ciężarowy.


3) 300 000km x 0,25=75 000km