Rozłóż sumy na czynniki, grupując odpowiednie wyrazy i wyłączając wspólny czynnik przed nawias, według przykładu:
Przykład:
a) ax + bx + ay + by = (ax+bx) + (ay + by) = x(a+b) + y(a+b) = (a+b) (x+y)


b) x(do sześcianu) - 2x(kwadrat) + 3x - 6 =
c) x(kwadrat) + ax +xy +ay =
d) 3a(kwadrat) - 3ax - 5a + 5x =
e) a(kwadrat) - ab - 5a + 5 =
f) 2xy + xz - 2y - z =


Przepraszam że pisałam w nawiasach, ale nie chcą mi działać symbole, nie wiem czemu. Mam nadzieję że zrozumiecie o co chodzi.
Proszę o w miarę szybką odp. i z góry dziękuję ;).

1

Odpowiedzi

2010-02-22T17:44:34+01:00
B) (x sześcienny - 2x kwadrat)+(3x-6)=x kwadrat(x-2)+2(x-2)=(x-2)(x kwadrat+2)
c) (x kwadrat +ax) + (xy+ay)=x(x+a)+y(x+a)=(x+a)(x+y)
d) (3a kwadrat-3ax)-(5a+5x)=3a(a-x)-5(a-x)=(a-x)(3a-5)
e) (a kwadrat -ab)-(5a+5b)=a(a-b)-5(a-b)=(a-b)(a-5)
f) (2xy -2y)+(xz-z)=2y(x-1)+z(x-1)=(x-1)(2y+z)