Odpowiedzi

2010-02-22T17:27:43+01:00
A) 2x+1= 2(x+½)
b)x do kwadratu -5= 5(⅕x²-1)
c)6ab+10= 3(2ab +⅓)
d)a do kwadratu-2ab= 2a(½a-b)
7 4 7
2010-02-22T17:29:26+01:00
A)x+½
b)⅕x²-1
c)2ab+10/3
d)1/2a-b
8 3 8
2010-02-22T17:35:01+01:00
A) 2x+1=2(x+1/2)
b)x²-5=5(1/5 x²-1)
c)6ab+10=3(2ab+10/3)
d)a²-2ab=2a(1/2 a-b)

po prostu dzielisz każdy składnik przez to co jest przed nawiasem.
W przykładzie a) dzielisz po kolei 2x:2 i 1:2 czyli x i jedna druga
w przykładzie b) dzielisz wszystko przez 5, bo przed nawiasem masz 5
i tak: x²:5 to inaczej x² razy 1/5 (jak się dzieli przez jakąś liczbę to można ją pomnożyć przez jej odwrotność. Zamieniasz 5 na ułamek czyli na " pięć pierwszych" 5/1, a odwrotnością 5/1 jest "jedna piąta"), -5:5 daje -1
itd.

Mam nadzieję, że zrozumiałe teraz to jest :)
16 4 16