Odpowiedzi

2010-02-22T17:56:21+01:00
Np 3*3 + 5*5= 9 +25=34
34-2=32
32/8=4
1 5 1
2010-02-22T18:00:12+01:00
2n+1 - 1 liczba nieparzysta
2n+3 - 2 liczba
^do potegi

(2n+1)^2 + (2n+3)^2 -2
i teraz rozwiazujemy . sprowadzamy do najprostszej postaci

4n^2+8n+1 + 4n^2 + 12n + 9 -2 = 8n^2 +20n+8
teraz wylaczamy 8 przed nawias

8n^2 +20n+8 =8(n^2+2,5 +1)

8(n^2+2,5 +1) pod tym kreska ulamkowa i 8 .
te 8 sie skrocą i zostaje samo n^2+2,5 +1.

pod spodem: cnd cnd-(co nalezalo dowiesc)
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T18:00:34+01:00
To może zacznijmy od działania:

suma kwadratów dwóch liczb nieparzystych to będzie:

1 do kwadratu = 1 * 1
kolejna nieparzysta liczba to 3 więc:
3 do kwadratu = 3 * 3

=
(1 * 1 + 3 * 3) - 2 = (1+ 9) - 2 = 10 - 2 = 8

8 : 8 = 1 - wynik działania

Odp: suma kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych pomniejszona o 2 jest podzielna przez 8 ponieważ liczba przez którą dzielimy jest sobowtórem liczby 8, czyli dzieli się przez samą siebie.
1 5 1