Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-10-15T21:24:46+02:00
X²-6x-xy-x²=3y-xy
y=-2x

x²-6x-x*-2x=3*-2x-x*-2x
y=-2x

x²=0
y=2x

x=0
y=0
2009-10-15T21:27:42+02:00
X(x - 6) - x(y + x) = y(3 - x)
2x + y = 0

x^2-6x-xy+x^2=3y-xy
2x + y = 0

2x^2-6x-3y=0
2x + y = 0 |-2x

2x^2-6x-3(-2x)=0
y = -2x

2x^2-6x-6x=0
y = -2x

2x^2-12x=0
y = -2x

delta=b^2*4ac= 144*4*2*0=144
pierwiastek 144= 12

x1=6
x2=0

x=6
y=-2*6=-12

x=6
y=-12
2009-10-15T21:44:04+02:00
X(x - 6) - x(y + x) = y(3 - x)
2x + y = 0


x²-6x-xy-x²=3y-xy (x² i -x² się zredukuje (czyli tak jaby skróci skreślamy te liczby)) oraz -xy i -xy się zredukuje ponieważ po przeniesieniu 1 -xy na prawą stronę bedzie dodatni znak (przekreślamy te liczby))
2x=y=0



-6x-3y=0 /:(-3)
2x+y=0



2x+y=0
2x+y=0


0=0

układ nieoznaczony (ma nieskączenie wiele rozwiązań)