Zad.1

Przepis 2/3 funta mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta masła
cału funt masy orzechowej
4/9 funta konfitur
3 zółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta

A)
Ile funtów ważą wszystkie produkty do przygotowania plaska z masą orzechowa?

B)
Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka mąki czy cukru? mO ile dekagramów więcej?

C) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?

Zad.2
Oblicz pole równoległoboku o podstawie 1,5 dm i wysokości 4,5 cm.

Zad.3


Działka pana Bogdana ma powierzchnię równą 3 ary. 1/3 działki zajmują drzewa owocowe, na 20% działki rosną kwiaty, a 0,4 działki przeznaczone jest na warzywa. Resztę działki zajmują ścieżki?

A)Ile metrów kwadratowych zajmują kwiaty?

Z obliczeniami plissss
potrzebne na jutro
Kto pierwszy dam naj
pomóżcie pliss

2

Odpowiedzi

2010-02-23T15:02:00+01:00
Zad.2
a=1,5 dm=15 cm
h=4,5 cm
P=a×h=15×4,5=67,5 cm²

zad.3
1 a = 100 m²
3 a = 3×100 m²=300 m² = cała działka
kwiaty=20% z 300 m²=0,2×300=60 m²

odp.Kwiaty zajmują 60m² działki.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T15:03:19+01:00
Zad1.
a) 2/3+ 1/4+ 2/5+1+4/9+1/20= 120/180+45/180+72/180+1+80/180+9/180=1 326/180= 2 146/180= 2 73/90
b) mąka 2/3
cukier 1/4
2/3 x 400g= 800/3= 266,67 w przybliżeniu 267 g = 26.7 dag.
1/4 x 400g = 100 g = 10 dag.
26,7 - 10= 16,7dag
c) 2 73/90 x 400g= 253/90 x 400 g= 101200/90g= 1124g = 1,124 kg
Zad.2
a=1,5 dm=15 cm
h=4,5 cm
P=a*h=15*4,5=67,5 cm²
Zad.3
1 a = 100 m²
3 a = 3*100 m²=300 m² = cała działka
kwiaty=20% z 300 m²=0,2*300=60 m²