Odpowiedzi

2009-10-16T06:50:27+02:00
K - wiek Kasi
3k - wiek Wojtka
k-3 - wiek Asi

k+3k+k-3=22 / +3
k+3k+k=25
5k=25 / 5
K=5 - Kasia ma 5 lat
3*5=15 Wojtek ma 15 lat
5-3=2 Asia ma 2 lata
2009-10-16T06:54:43+02:00
X-wiek Wojtka
1/3x-wiek Kasi
1/3x-3-wiek Asi

x+1/3x+1/3x-3=22 lata
1 i 2/3x=25 /*5/3 (pomnozyc przez pięc trzecich)
x=15 lat

15 lat-Wojtek
1/3*15=5 lat-Kasia
1/3*15-3=2 lata Asia

spr. 15+5+2=22 [lata]
Odp. Wojtek ma 15 lat, Kasia 5, a Asia 2 lata.