Przepis 2/3 funta mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta masła
cału funt masy orzechowej
4/9 funta konfitur
3 zółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta

A)
Ile funtów ważą wszystkie produkty do przygotowania plaska z masą orzechowa?

B)
Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka mąki czy cukru? mO ile dekagramów więcej?

C) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?

Z obliczeniami kto m pierwszy dostaje naj
Pomóżcie plisss

3

Odpowiedzi

2010-02-22T20:00:49+01:00
Przepis
2/3 funta mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta masła
cału funt masy orzechowej
4/9 funta konfitur
3 zółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta


a) 2/3+1/4+2/5+1+4/9+1/20= 2/3+5/20+8/20+4/9+1/20+1=
2/3+4/9+7/10+1= 60/90+40/90+70/90+1= 1 17/9=2 8/9 funta

b)mąka 2/3*400g= 800/3=266 2/3g
cukier 1/4*400g=400/4=100

266 2/3-100= 166 2/3

mąki o 166 2/3 grama więcej


1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T20:02:46+01:00
Przepis 2/3 funta mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta masła
cału funt masy orzechowej
4/9 funta konfitur
3 zółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta

A)
Ile funtów ważą wszystkie produkty do przygotowania plaska z masą orzechowa?

2/3 + 1/4 + 2/5 + 1 + 4/9 +1/20 = 120/180 + 45/180 + 72/180 + 1 + 80/180 + 9/180 = 1 + 326/180 = 1 + 1 146/180 = 2 146/180 = 2 73/90 funta

B)
Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka mąki czy cukru? mO ile dekagramów więcej?

maka 2/3*400 = 800/3 = 266 2/3 grama
cukier 1/4*400 = 100 gram

266 2/3 - 100 = 166 2/3 : 10 = 16 2/3 deka wiecej

trzeba wiecej mąk o 16 2/3 deka

C) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?
2 73/90*400 = 253/90 * 400 = 1124,44 grama = 1,12kg


2 4 2
  • inqa
  • Rozwiązujący
2010-02-22T20:04:59+01:00
A)
2/3+1/4+25+4/9+1/20=40/60+12,5/60+24/60+40/90+4,5/90=176,5/90+64/60=353/180+192/180=545/180=3,5/180=3,1/36

B)
1/4*400g=100g - cukier
2/3*400g=26g,,,,, - maka

C)
3,1/36*400g + plus cału funt nie wiem ile to jest ;)