Z miast A i B odległych o 119 km wyjeżdżają na przeciw siebie dwaj kolarze przy czym drugi kolarz startuje w dwie godziny po wyjeździe pierwszego. Pierwszy kolarz przebywa w ciągu pierwszej godziny 20 km a w każdej następnej o 2 km mniej niz w poprzedniej. Drugi kolarz przebywa w ciągu pierwszej godziny 10 km a w każdej następnej godzinie o 3 km więcej niż poprzedniej. Po ilu godzinach spotkają się kolarze i w jakiej odległości od miasta B?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-22T20:47:10+01:00
Pierwszy kolaz w ciagu 2h przejechal
20+18 = 38km
zostało jeszcze 119 - 38 = 81km i w tym momencie rusza rowniez drugi kolaz

po 3 godzinach jazdy
dzieli ich: 81km - 16km (przejechanych przez kolaza 1) - 10km (kolaz drugi) = 55km

po 4h:
55 - 14 - 13 = 28km

po 5h:
28km - 12 - 16 = 0km

Odp. Spotkaja się po 5h jazdy w odleglosci: 10+13+16 = 39km od miasta B
7 3 7