Odpowiedzi

2010-02-22T20:44:51+01:00
V₁=30km/1,5h=20km/h
v₂=25km/h
t₂=s/v₂=30km:25km/h=1,2h=1h12min=72min
2010-02-22T20:45:05+01:00
#Wpierw obliczamy prędkość rozwerzysty ze wzrou V=s/t
#Zamieniamy jednostki na te z układu SI
V=30000/5400=5,(5) m/s

V2=5,(5) m/s + 1,38 m/s
V=s/t => t=s/V
t=30000/6,88=4360s=72 minut
2010-02-22T20:45:45+01:00
30km w 1,5h
10km w 0,5h //3
20km w 1h /*2
predkosc:20km/h
20+5=25km/h
w 1h 25km
12minut to dodatkowe 5km //5
razem 30, więc 1h+12minut=72minuty=1h12min
W godzinę i dwanaście minut.