Odpowiedzi

2010-02-22T21:52:42+01:00
E) 3x/2 - 1 = x/4
trzy x drugich odjąć jeden równa się x czwartych

6x/4-1-x/4=
5x/4=1
x=4/5

f) x/3 - 3x/5 = -1
x trzecich odjąć 3x piąte równa się - 1


5x/15-9x/15=-1
-4x/15=-1
x=15/4
1 1 1
2010-02-22T21:57:19+01:00
E)
3x/2-1=x/4| *4
6x-4=x
-4=x-6x
-4=-5x
-5x=-4|:(-5)
x=4/5

f)
x/3 - 3x/5 = -1|*15
5x-9x=-15
-4x=-15|:(-4)
x=15/4
x=3¾


2010-02-22T22:03:16+01:00
E) 3x/2 - 1 = x/4 (obie strony mnożymy przez 4)
2*3x-4=x
6x-x=4
5x= 4
x=4/5
Spr.
L=3x/2-1= (3*4/5):2-1= 12/5*1/2-1=12/10-1=2/10=1/5
P=x/4=4/5:4=4/5*1/4=1/5
L=P

f)
x/3 - 3x/5 = -1 (obie strony mnożymy przez 15)
5x-9x= -15
-4x= -15
x= 15/4
Spr.
L=x/3-3x/5=15/4*1/3-3*15/4*1/5= 15/12-3*3/4*1= 15/12-9/4=15/12-27/12=
-12/12= -1
L=P