Odpowiedzi

2010-02-22T22:33:04+01:00
Stół i 6 krzesel kosztowaly 1020zl.Cene stolu obniozono o 10 % ,a cene krzesla o 20 % .teraz za zestaw trzeba zaplacic 846zl.ile kosztował stol ,a a ile krzesla przed obizka.

x - cena stołu przed obniżką.
y - cena krzesła przed obniżką.

x+6y=1020
0,9x+6*0,8y = 846
0,9x+4,8y= 846
x= 1020-6y
0,9(1020-6y) +4,8y= 846
918 - 5,4y +4,8y= 846
-0,6y=-72 | : -0,6
y = 120

6*120= 720
1020-720=300

Odp. Krzeszło przed obniżką 120 zł, a stół 300.
2010-02-22T22:34:26+01:00
S -cena stołu
k - cena krzesła

s + 6k =1020 ^ 0,9s + 6*0,8k = 846
s = 1020 - 6k ^ 0,9s + 4,8k = 846
0,9 * (1020 - 6k) = 846
918 - 5,4k = 846
5,4 k = 72
k = 13,4 (dokladnie to 13 i 1 trzecia :P)
s = 1020 - 13,4*6= 1020 -80,4 = 939,6

:)