Odpowiedzi

2010-02-22T23:34:04+01:00
A)y=a podzielić na x w ułamku +b
y=(a/x) +b
y-b=a/x
x=a/(y-b)

b)y=a podzielić na x w ułamku -b
y=(a/x) -b
y+b=a/x
x=a/(y+b)

c)y=(a+b)b
Tutaj nie widze x, ale podejrzewam, ze miało być
y=(a+x)b
y/b=a+x
x=(y/b)-a

lub

y=(a+b)x
x=y/(a+b)

d)y=ax+b
y-b=ax
x=(y-b)/a
2010-02-22T23:35:36+01:00
Wyznacz x z wzoru:
a)y=a podzielić na x w ułamku +b
b)y=a podzielić na x w ułamku -b
c)y=(a+b)b
d)y=ax+b

a)
y = a/x + b
a/x = y - b
x = a /(y -b)
Zał. x≠0, więc także a≠0 oraz y-b≠0

b)
y = a/x - b
a/x = y + b
x = a /(y +b)
Zał. x≠0, więc także a≠0 oraz y+b≠0

c)
y=(a+b)b
Tu x nie wyliczymy, bo gdzieś zginął...
Jeśli chodziło o y=(a+b)x, to x = y/(a+b), zał. x≠0, więc także y≠0 oraz a+b≠0

d)
y = ax + b
ax = y -b
x = (y - b) / a
Zał. a≠0