Odpowiedzi

2010-02-23T10:17:52+01:00
Do podanego wyrażenia należy dodać taką sumę aby po opuszczeniu nawiasów podobne czynniki się skruciły i pozostał potrzebny wynik

( 2x² - 3x + 8 ) + ( ...) = 4x² - x
( ... ) = 2x² + 2x - 8
( 2x² - 3x + 8 ) + ( 2x² + 2x - 8 ) = 2x² - 3x + 8 + 2x² + 2x - 8 = 4x² -x

( 2x² - 3x + 8 ) + ( ... ) = 2x
( ... ) = - 2x² + 5x - 8
( 2x² - 3x + 8 ) + ( - 2x² + 5x - 8 ) = 2x² - 3x + 8 - 2x² + 5x - 8 = 2x

( 2x² - 3x + 8 ) + ( ... ) = - 6
( ... ) = - 2x² + 3x - 14
( 2x² - 3x + 8 ) + ( - 2x² + 3x - 14 ) = 2x² - 3x + 8 - 2x² + 3x - 14 = - 6
2 5 2