Zredukuj wyrazy podobne :a)-2 -2a +3 b)2a - 3b+3a-2b c)2y - 6y+ 4x - 2x d)2x + 3 - 6x -10 e) - x + 2x + ( - 6) + x - 4 f)2ab - 6 - ab- ( - 3) g) 3x²- 2y²- 6x²- 2y² h)3,5b - 2,4c- 0,6c - 0,5b i)3x² - 2x +1 +x - 4x² -2 j) 2m²+ 3mn - n + mn + 3n- m²

1

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-23T12:10:24+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
A)-2 -2a +3=1-2a

b)2a - 3b+3a-2b=5a-5b

c)2y - 6y+ 4x - 2x=
-4y+2x

d)2x + 3 - 6x -10=
-4x-7

e) - x + 2x + ( - 6) + x - 4=
- x + 2x - 6 + x - 4=
2x-10

f)2ab - 6 - ab- ( - 3)=
2ab - 6 - ab + 3=
ab-3

g) 3x²- 2y²- 6x²- 2y²=
-3x²-4y²

h)3,5b - 2,4c- 0,6c - 0,5b=
3b-3c

i)3x² - 2x +1 +x - 4x² -2=
-x²-x-1

j) 2m²+ 3mn - n + mn + 3n- m²=
m²+4mn+2n
235 4 235
Komentarz został usunięty