To są zadania do których mam rozwiązania, ale za nic nie moge ich zrobić.Setki tysiecy razy to robiłem i nie moge znaleźć błędu.Proszę o szybką pomoc ;)


a) 2x(x-5)-3(2²-2x)+(x-2)x=
b)x(x²+2x+1)-(-4x³+8x²-6):2=
c)3(x²-2x+3)-2(x²-5x-1) dla x=2
d)a(2ab+b)-b(a-2ab+a²) dla a=0,1 i b=-10

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-23T13:04:49+01:00
A) 2x(x-5)-3(2²-2x)+(x-2)x=2x²-10x-12+6x+x²-2x=3x²+4x-12
x=2
12+8-12=8
b)x(x²+2x+1)-(-4x³+8x²-6):2=x³+2x²+x+2x³-4x²+3=3x³-2x²+x+3
x=2
24-8+2+3=21
c)3(x²-2x+3)-2(x²-5x-1) =3x²-6x+9-2x²+10x+2=x²+4x+11
dla x=2
4+8+11=12+11=23
d)a(2ab+b)-b(a-2ab+a²)=2a²b+ab-ab+2ab²-a²b=a²b+2ab²
dla a=0,1 i b=-10
0,01*-10 +0,2*100=-0,1+20=19,9
2010-02-23T13:05:12+01:00
A) 2x(x-5)-3(2²-2x)+(x-2)x=
2x²-10x-12+6x+x²-2x=3x²-6x-12
b)x(x²+2x+1)-(-4x³+8x²-6):2=x³+2x²+x+4x³-8x²+6= 5x³-6x²+x+6
c)3(x²-2x+3)-2(x²-5x-1) dla x=2
3x²-6x+9 - 2x²+10x+2= x²+4x+11
4+8+11= 23
d)a(2ab+b)-b(a-2ab+a²) dla a=0,1 i b=-10
2a²b+ab-ab+2ab²-a²b=a²b+2ab²
0,01*-10 +0,2*100=-0,1+20=19,9
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T14:46:49+01:00
A)
2x(x-5)-3(2²-2x)+(x-2)x =
2x²-10x-12+6x+x²-2x =
3x²-6x-12

b)
x(x²+2x+1)-(-4x³+8x²-6):2 =
x³+2x²+x+2x³-4x²+3 =
3x³-2x²+x+3

c)
3(x²-2x+3)-2(x²-5x-1) =
3x²-6x+9-2x²+10x+2 =
x²+4x+11 =
2²+4*2+11 =
4+8+11 =23

d)
a(2ab+b)-b(a-2ab+a²) =
2a²b+ab-ab+2ab²-a²b =
a²b+2ab² =
0,1²*(-10)+2*0,1*(-10)² =
0,01*(-10)+0,2*100 =
-0,1+20 =19,9