Przekształc do postaci sumy algebraicznej:

a) 2(a+b)
b) -2(x+4-y+z)
c) x(2y-54)
d) x(2x²-x+7)
e) a(b+a-ab)

Zapisz jak najprościej:

a) 2a(b-3)-2b(a-3)
b) 5a(a-2)+2a(a+5)
c) 3(a+2b-3c)-2(a-2c)+5(c-b)-(a+b)
d) ½a(a+1)-2(a²/4-a/2) <--- a/2 to ułamki
e) ⅓a(a+1)-4(⅓a²-1/12a)a(1-a)
f) 0,2(5a+10b)-7(0,1a-b)+a-b

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-23T13:12:23+01:00
A) 2(a+b)=2a+2b
b) -2(x+4-y+z)=-2x-8+2y-2z
c) x(2y-54)=2xy-54x
d) x(2x²-x+7)=2x³-x²+7x
e) a(b+a-ab)=ab+a²-a²b

Zapisz jak najprościej:

a) 2a(b-3)-2b(a-3)=2ab-6a-2ba-6b=-6(a+b)
b) 5a(a-2)+2a(a+5)=5a²-10a+4a²+10a=9a²
c) 3(a+2b-3c)-2(a-2c)+5(c-b)-(a+b)=3a+6b-9c-2a+4c+5c-5b=a+b
d) ½a(a+1)-2(a²/4-a/2) /*2=a²+1-a²-2a=-2a+1
e) ⅓a(a+1)-4(⅓a²-1/12a)+a(1-a) //*3=a+1-4a²+a+3a-3a²=a²+5a+1
f) 0,2(5a+10b)-7(0,1a-b)+a-b //*10=100a+1000b-7a+70b+10a-10b=103a+1060b
2010-02-23T13:22:57+01:00
A)2a+2b
b)-2x-8+2y-2z
c)2xy -54x
d)3x²-x²+7x

a)2ab-6a-2ab+6b=
=-6a+6b
b)5a²-10a+2a²+10a
c)3a+6b-9c-2a+4c+5c-5b-a-b=0

Reszte później bo sie śpiesze :(
2010-02-23T14:37:35+01:00
Przekształć do postaci sumy algebraicznej:

a) 2(a+b) = 2a+2b
b) -2(x+4-y+z) = -2x-8+2y-2z
c) x(2y-54) = 2xy-54x
d) x(2x²-x+7) = 2x³-x²+7x
e) a(b+a-ab) = ab+a²-a²b

Zapisz jak najprościej:

a)
2a(b-3)-2b(a-3) =
2ab-6a-2ab+6b =
-6a+6b

b)
5a(a-2)+2a(a+5) =
5a²-10a+2a²+10a =
7a²

c)
3(a+2b-3c)-2(a-2c)+5(c-b)-(a+b) =
3a+6b-9c-2a+4c+5c-5b-a-b =
0

d)
½a(a+1)-2(a²/4-a/2) =
½a²+½a-½a²+a =
1½a

e)
⅓a(a+1)-4(⅓a²-1/12a)+a(1-a) =
⅓a²+⅓a-1⅓a²+⅓a+a-a² =
-2a²+1⅔a

f)
0,2(5a+10b)-7(0,1a-b)+a-b =
a+2b-0,7a+7b+a-b =
1,3a+8b