Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T14:13:01+01:00
Przedstawię w takim razie inny sposób.
(x-4)² + (x-4)(x+2) > 0
Czyli to jest to samo co:
(x-4)(x-4) + (x-4)(x+2) > 0 .
Zamieńmy to wszystko na mnożenie.
(2x-2)(x-4) > 0
Wyliczmy miejsca zerowe funkcji.
2x - 2 = 0 x - 4 = 0
x = 1 x = 4
Więc narysowana parabola otrzymuje znaki:
dodatnie dla x∈ (- nieskończoności, 1) U (4, + nieskończoności)
ujemne dla x∈ (1, 4)
A więc rozwiązaniem są te, dla których jest dodatnie, czyli
x∈ (- nieskończoności, 1) U (4, + nieskończoności)
2 3 2