Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T15:54:13+01:00
Korzystając z wzoru, obliczmy pierwszy, drugi, trzeci, czwarty wyraz ciągu.
a₁ = 4¹⁻¹ = 1
a₂ = 4 ²⁻¹ = 4
a₃ = 4³⁻¹ = 16
a₄ = 4⁴⁻¹ = 64
b) a₁ = 2, a₄ = -16. Pomiędzy tym zachodzi zależność:
a₄ = a₁ * q³. Podstawmy niewiadome
2 * q³ = (-16)
q³ = -8 /∛
q = -2
Wzór ogólny ciągu geometrycznego to:
an = a₁ * q do potęgi (n - 1). Podstawmy niewiadome.
an = 2 * -2 do potęgi (n - 1).
Odpowiedź: q = -2 , a wyraz ogólny ciągu wygląda następująco:
an = 2 * (-2) do potęgi n - 1.