Odpowiedzi

2009-10-16T19:01:00+02:00

√28/√63 + √57/√48 = √4×√7/√9×√7 + √57/√16×√3 = 2√7/3√7 + √57/4√3 =

= ⅔ + 4 √57 ÷3 (to pod pierwiastkiem) = ⅔ + 4√19 = 4⅔ √19
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-16T19:20:42+02:00
Wystarczy te liczbe pod pierwiastkiem podzielic na 2 liczby ale zeby chociaz jedna z nich była kwadratem jakiejs liczby np 28=4 razy 7 a z 4 wyciagniesz pierwiastek i wpakujesz go przed znak pierwiastka -beda problemy ze zrozumieniem-pisz proszę a teraz twoje zadanie pierwiastek z 28= pierwiastek z 4 razy 7 =2 pierwiastki z 7 dalej pierwiastek z 63= pierwiastek z 9 razy 7 czyli = 3 pierwiastki z 7 pierwiastek z 57 nie jest do podziału chyba ze pomyliłas liczbe teraz pierwiastek z 48= pierwiastek z 3 razy 16 = 4 pierwiastki z 3 teraz napisz ułamek w liczniku 2 pierw. z 7 a w mianowniku 3 pierw. z 7 pierwiastki ci sie skrócą za ułamkiem napisz + i drugi ułamek w liczniku pierw. z 57 a w mianowniku 4 pierw. z 3 =2/3 + w liczniku 4pierw. ze 171 a w mianowniku 48 bo trzeba usunącx niewymierność i w koncu = duży ułamek w liczniku tak 32+4 pierwiastki z 9 razy 19 a w mianowniku 48 = w liczniku 32+12 pierw. z 19 a w mianowniku 48 po skróceniu = w liczniku 8+3 pierw.z 19 a w mianowniku 12 pozdrawiam
1 5 1
2009-10-16T19:41:48+02:00
Pierwiastek z 28 to pierwiastek z 4razy 7 = 2pierwiastki z 7
pierwiastek z 63 to pierwiastek z 9razy 7 = 3pierwiastki z 7
2 pierwiastki z 7 / 3 pierwiastki z 7 = 2/3
pierwiastek z 57 to pierwiastek z 3razy 19
pierwiastek z 48 to pierwiastek z 16 razy 3= 4pierwiastki z 3
pierwiastek z 3razy19/4 pierwiastki z 3 = pierwiastek z 19/4

2/3+pierwiastek z 19/4 wspólny mianownik to 3razy 4= 12


mamy 8=3pierwiastki z 19/12
1 5 1