Odpowiedzi

2010-02-23T16:30:47+01:00
Z twierdzenia o wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną:
h=√3×12
h=√36cm
h=6cm= szukana wysokość
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T17:38:28+01:00
Korzystamy z własności:
kwadrat wysokości, poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym równa się iloczynowi długości odcinków na jakie dzieli te wysokość przeciwprostokatną:
x, y - odcinki na jakie dzieli wysokość przeciwprostokątną
h - wysokość

h²=x*y
h²=3*12
h²=36
h=6

Odp. Długość szukanej wysokości to 6cm.