Odpowiedzi

2010-02-23T17:37:29+01:00
I śniadanie:

1/2 grahamki, łyżka twarożku wiejskiego, zioła do posypania, szklanka kawy z mlekiem;





II śniadanie:

sałatka z 2 ziemniaków i szklanki ugotowanej fasoli jaś z sosem z małego jogurtu naturalnego (125 g) i łyżeczki musztardy, przyprawiona pieprzem i bazylią, szklanka soku marchwiowo-owocowego;





Obiad:
stek z łososia (200 g) przyprawiony cytryną, pieczony w folii, duszone warzywa (z łyżką oliwy): cukinia, czerwona papryka, 2 pomidory, łyżka kopru, kajzerka, szklanka wody mineralnej.






PODWIECZOREK:
- 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)




KOLACJA:
sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego
  • Użytkownik Zadane
2010-02-23T19:53:51+01:00
Śniadanie (wartość kaloryczna - ok. 410 kcal, 24 g tłuszczu, 37 g węglow., 12 g białka)
Kanapka z pomidorem
Składniki na 4 porcje:
. 2 pomidory
. ser brie
. 4 łyżki parmezanu . 2 łyżki oleju 9 kilka liści sałaty.
Pokrój pomidory w dość grube plastry, posyp je dowolnymi złotawymi przyprawami, skrop olejem i piecz ok. 5 min w piekarniku. Ser typu brie (lub inny pleśniowy) pokrój w plastry. Do przekrojonych bułek włóż plastry pomidorów i sera, przykryj sałatą posyp tartym parmezanem.

Obiad (wartość kaloryczna - ok. 370 kcal, 20 g tłuszczu, 37 g węglowodanów, 12 g białka)
Tortilla z pomidorami
Składniki na 4 porcje:
. 4 ziołowe tortille (lub tradyyjne naleśniki)
. 3 duże pomidory 0 25 dag sera mozzarella
. 2 łyżki świeżych posiekanych listków bazylii
. 2 łyżki octu balsamicznego 9 3 łyżki oliwy
. 2 kromki białego pieczywa
. 2 łyżki masła
. sól, pieprz
Mozzarellę i pomidory pokrój w kostkę. Ocet, olej, sól i pieprz wymieszaj na gtadki sos, polej nim pomidory i mozzarellę, posyp bazylią. Chleb pokrojony i w kostkę podsmaż na maśle, dodaj do sałatki i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Na każdym placku ułóż 2-3 łyżki sałatki i od razu podawaj. Satatkę możesz przygotować wcześniej i przechować nawet do następnego dnia.

Obiad (wartość kaloryczna - ok. 355 kcal, 15 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 20 g białka)
Składniki na 4 porcje:
. 8 pomidorów (ok. 80 dag)
. 1 cebula . 2 obrane ziemniaki
. 1 łyżka masła
. 3/4 1 (3 szklanki) bulionu drobiowego
. 1 czerwona papryka
. tymianek, oregano, rozmaryn
. ew. 2 łyżki tartego parmezanu lub żółtego sera.
Umyj pomidory, sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę uduś na maśle, dodaj połowę pomidorów, pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Duś pod przykryciem ok. 10 min. Podlej bulionem i gotuj kolejne 10 min na niezbyt dużym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dodaj resztę pomidorów oraz zioła. Już na talerzu posyp parmezanem lub innym serem.

Przekąska (wartość kaloryczna - ok. 50 kcal, 0,5 g tł., 8 g węglow., 2 g białka)
Koktajl pomidorowy
Składniki na 4 porcje:
. 1 marchewka
. 2 ogórki
. 800 ml soku pomidorowego
. kilka kropli tabasco
. sól, pieprz, szczypta cukru
. natka pietruszki
Obraną marchewkę pokrój w kostkę i gotuj ok. 4 min. Wymieszaj z obranymi i pokrojonymi w kostkę (lub startymi na tarce) ogórkami. Zalej sokiem pomidorowym, dopraw do smaku i posyp opłukaną, posiekaną natką.

Kolacja (wartość kaloryczna - ok. 100 kcal, 5 g tłuszczu, 6 g węglowodanów, 4 g białka)
Pomidory w sałatce
Składniki na 4 porcje:
. 4 duże pomidory 15 dag pieczonej lub gotowanej piersi z kurczaka
. 2-3 surowe pieczarki
. kilka listków cykorii lub sałaty
. pęczek szczypiorku lub młodej cebuli dymki
. ewentualnie 2-3 łyżki białego chudego sera.
Pomidory umyj, wytrzyj i z każdego odetnij czapeczkę. Ostrożnie wydrąż miąższ z większej części. Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekanym miąższem pomidorów, drobno pokrojonym szczypiorkiem, plasterkami umytych i osuszonych pieczarek i ewentualnie biatym serem. Napełnij pomidory satatką i udekoruj listkami cykorii. Przykryj czapeczkami i odstaw na 15 minut do lodówki.
1 5 1